Recension: Platinum Procyon

Platinum Procyon har fått sitt namn efter stjärnan med samma namn. Procyon är den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden lilla hunden och den åttonde starkaste lysande på natthimlen. När det gäller reservoarpenna så finns den i fem färger med fine eller medium spets. Jag har testat den turkosa i fine, de övriga färgerna är deep sea (mörkblå)persimmon (orange)citron (gul) och Porslinsvit. Jag vill redan nu passa på att tacka Joost på Appelboom som gjort denna recension möjlig. 

Asken som pennan kommer i
Asken som pennan kommer i.

Förpackning

Procyon kommer i en ganska enkel ask som ligger i ett omslag. Inuti asken ligger penna i en plastpåse som är fastkilad i skumgummi. Det följde med hela 4 patroner, den klassiska blåsvarta och tre specialfärger. De är speciellt framtagna för lanseringen av Procyon och är blandade av Platinum:s mixable ink. Är det någon för man gillar så finns också ”receptet” på hur de olika är blandade. Priset ligger på €75 hos Appelboom, vilket är ett rejält steg upp från Preppy och Plaisier. 

Procyon inuti asken
Procyon inuti asken

Utseende

Hela pennan är gjord i aluminium förutom greppet som är i resin. Inuti i huven sitter en liten extra innerhuv av plast som är en del av Platinum:s Slip & Seal koncept. Det hindrar penna från uttorkning i upp till ett år. Greppsektionen är semi-transparent och ganska kort. Pennan är av medium längd, typ som en Safari. Dock upplever jag greppet något tjockare än pennor i denna storlek. Tillskillnad från Safari så föredrar jag att använda Procyon postad, men funkar fint att skriva med även opostad. Huven är i samma färg som kroppen med kromat clips och ring. Mitt clips går att vicka lite fram och tillbaka vid fästet i topphättan. Den väger 25 gram varav 10 gram är huv. 

Spetsen

Spetsen är formad som en Pentagon och skiljer sig från den som sitter på Preppy. Den har även en ny bläckledare där andningshålet är placerat längre fram. Detta underlättar när man fyller på från flaska även när det är lite bläck kvar i flaskan. Linjerna på min fine är smala och kan ge en viss linjevariation vid tryck, dock inget som märks vid normal skrivning. Den lite längre formen på spetsen ger den ett litet schwung när man skriver. Jag laddade den med patron direkt från lådan utan att skölja. Då var en väldigt torr och rispig. Men efter att ha skrivit ett tag var det som om någonting lossnade och den blev något smidigare samt levererade mer bläck. Trots detta är den ändå åt det torrare hållet och ger en viss feedback när du skriver. På grund av den smala spetsen kan den riva med sig fibrer på papper med lite gräng.

EDIT: Efter att ha gått över spetsen lite och polerat den med en nagelfil så presterar den bättre. Fortfarande feedback men det mesta av rispigheten försvann. Den blir också långsamt bättre över tid ju mer man skriver.

Sammanfattning

Procyon har inget glitter och glamour utan är en ganska diskret penna. Den är mer av en arbetshäst som alltid fungerar. Startar direkt och flyter på utan problem, för en mjukare skrivupplevelse rekommenderas en spets i medium. Jag gillar tunna linjer men tycker den ger för mycket feedback och låter en del. Dessutom leder mitt udda grepp om pennan till att jag känner av gängorna i metall vid längre skrivsessioner. Dessutom tycker jag att det borde ingå en converter för detta pris, speciellt eftersom en av funktionerna är det nya andningshålet. Jag hade ganska höga förväntningar på denna penna men efter att ha använd den ett tag är jag inte imponerad. Den är inte dålig men inte heller fantastisk.

Mitt samlade intryck i en emoji blir 😒 (meh).

Platinum Procyon Turquoise Blue Fountain pen – Vulpen / Fountain pen | Appelboom.com

(Vi fick denna penna utan kostnad av Appelboom i recensionssyfte. Tankarna och åsikterna är dock våra egna. Innehåller affiliate-länkar.)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *