Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med korken på

Recension: Caran d’Ache 849 reservoarpenna

Inledning

849 är en ikonisk modell från schweiziska Caran d’Ache som har tillverkat pennor i sin fabrik i Genève ända sedan 1915. Modellen finns i över 30 olika utföranden med olika specialversioner som kommer och går. Jag fick denna penna av en lyssnare och pratade lite om den i avsnitt 62

Den största variationen finns på kulspetspennan, men reservoarpennan jag testat finns i åtta olika färger. Pennan känns igen på sin smala hexagonala kropp och den stilrena designen. Penna är i aluminium med färgerna anodiserande och detaljer i krom, längst fram på korken är en hexagon etsad. 

Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med korken på

Spetsen är egentillverkad i stål och även den pryds av en hexagon, på spetsbredd kan du välja mellan fine och medium. Både grepp och bläckledare är i plast. Skarven mellan korken och kroppen är nästan osynlig och den tunna kant av aluminium längst ner på korken försvinner snyggt när man postar eller sätter på korken. Längden är normal och jag föredrar att skriva opostat, dels för att penna blir för lång och dels för att korken inte sitter helt fast utan vickar när jag skriver. När det gäller bläck använder den europeisk standard på både patron och konverterare. 

Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med spetsen vilandes på korken

Nackdelar

Den något gänglig formen gör att greppet blir väldigt smalt och passar därför i mitt tycke bäst för mindre händer. Jag får inget avslappnat grepp när jag skriver och får lite ont i fingrar och hand när jag klämmer åt för att hålla fast pennan. 

Vill gärna gilla den då jag är väldigt förtjust i designen. Men tröttnar på den efter några dagars användning(den har fått många chanser att övertyga mig). Jag upplever den lite torr och känslig för rotering av spetsen, vilket gör att den skippar ibland. En annan sak jag stör mig på är att man gömt namnet under clippet. Det går inte att flytta då det hålls på plats av en liten plupp. Här hade jag föredragit en annan placering eller att man skippade namnet helt. Den känns ändå igen på sitt unika utseende. 

Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med korken på

Sammanfattning

En välbyggd och solid penna med en något hög prislapp. Trots designen så är det en ganska tråkig och alldagliga penna som inte ger mig glädje att använda. Det finns bättre alternativ i samma prisklass eller billigare. Är du ändå intresserad så finns den för 595 kr på följande två ställen.

Caran d’Ache 849 Reservoarpenna Black | Pen Store

849 Reservoar – Brobergs

Recension: Pilot Custom Heritage 91

Jag har Pilot Custom Heritage 91 som reservoarpenna, men den finns även som kulspetspenna och stiftpenna. Färgerna som är tillgängliga i Europa är svart, marinblå och orange. I Japan finnas det ett mycket större utbud av både färger och spetsar. Apropå spetsen så är det en #5 i 14 karat guld med rhodium plädering. Jag har en bred spets, men det finns även i fin och medium.

För mig är det nästan den perfekta pennan och en ny favorit. Det är en bra storlek, lätt, snygg och en orange färg som inte sticker ut.

Läs mer

Gudmundson tar paus från poddandet ett tag

Hej!

Jag har varit lite under isen sen några månader tillbaka, viss oro och fruktan att COVID-19 skulle balla ur och spridas vilt. När det ändå verkar som att vi nu står inför ett rätt svårt läge, så har jag bara inte energin att bry mig om kontorsmateriel riktigt, märkte det sista podden (förlåt Robin!), att jag inte var på topp alls. Jag har pratat m Gustaphzon och Lindeskog, och de kör vidare. Sen ansluter jag igen när det lugnat ner sig. Jag behöver energin till att ta hand om mig och familjen framöver ett tag.

Och jo, pennorna i fickan är lättspritade dito, kanske t o m jobbets. :-/

//Gudmundson

Recension: Berlin Notebook Blue No. 1

Berlin Notebook har tillsammans med konstnären Viktor Walter tagit fram ett eget bläck. Bläcket är handgjort och säljs i flaska på 30ml eller 5ml. Den stora flaskan är rätt söt och påminner om en traditionell pelikanflaska.

Färgen är preussisk blått även kallad berlinerblå. Man använder då ett oorganisk blått pigment av järnferrocyanid. Vi misstänker också att den innehåller surfaktanter, då det glider bra på pappret. Och även lite gum arabicum för att få det tjockare. Bläcket är framtaget främst för att funka i deras egen anteckningsbok och på lite sämre papper. Det luktar inget vilket alltid är ett plus.

Läs mer

Recension: Jetstream Sport

Jetstream Sport är en av många varianter i Jetstream serien från Uniball. Den har en smalare och “sportigare” look än de andra pennorna i serien. Det är också den vanligaste och billigaste varianten och ganska lätt att få tag på i Sverige. Sport är en klickpenna som är gjord i plast och väldigt lätt, greppet är tjockare och i gummi. Det är en billig penna som också känns billig, trots det verkar plasten tålig. Det kan vara lite svårt att hitta rätt vinkel när man skriver, den är då skräpig och skramlar . I rätt vinkel däremot blir det en skön och mjuk skrivupplevelse.

Läs mer

Recension: Blackwing Pearl

När jag började intressera mig för blyertspennor var det Blackwing av Palomino som syntes och pratades om mest. Blackwing verkar ha nått kultstatus bland blyertsnördar. Jag skulle säga att det är blyertspennornas motsvarighet till Field Notes. Utseendet skiljer sig från andra blyertspennor och det är framförallt designen av stödhylsa och sudd som utmärker sig. Blackwing finns i tre standardmodeller, Blackwing, Blackwing 602 samt Blackwing Pearl. Förutom färg på penna och stödhylsa så skiljer sig även hårdheten på blyertsstiftet. Utöver ordinarie sortiment så släpps det specialversioner 4 ggr/år. Jag har testat Blackwing Pearl som är den mjukaste av de tre.

Läs mer