Recension: Twsbi Diamond 580

TWSBI Diamond 580 är en kolvfyllare från taiwanesiska TWSBI. Det är en efterföljare till deras 540, den första reservoarpennan med kolvfyllare för under 1000 kr. Numera finns även den ännu billigare Eco. 

När jag var ny i pennvärlden så var en av många frågor jag hade: ”Vad är det för skillnad på 580 och Eco?” Jag ska försöka svara på det samtidigt som jag skriver mina tankar om pennan. 

TWSBI Diamond 580 i plastförpackning.
TWSBI Diamond 580 i plastförpackning.

Förpackningen

580 kommer i en enkel men ändå elegant pappkartong med loggan på. Inuti ligger en genomskinlig plastlåda. Pennan sitter fast på en ställning som gör att det ser ut som att den svävar. Som vanligt med TWSBI så följer det med ett verktyg för att ta loss kolven samt en liten flaska silikonfett. Allt detta för att kunna rengöra och smörja vid behov. 

Utseende

TWSBI 580 har en kropp med 10 st facetterade kanter med formen av diamanter, därav namnet. Eco har färre facetter och de är dessutom raka. Detta gör att formen på 580 blir rundare. Även huven är rundare och smalnar av mot toppen, inuti finns det en plastkåpa för att förhindra uttorkning. På topphättan är logotypen infälld i en plastkupol. På Eco är logotypen bara formad ut plasten. Båda pennorna är i plast men det känns direkt att 580 är gjort av ett finare material. Allt detta tillsammans gör att den känns mer exklusiv. Jag gillar greppet som är ganska långt och smalnar av mot spetsen, längst fram är det en metallring som ger en liten upphöjning. Har absolut inga problem att håll den med mitt udda grepp. Kolvfyllningen ger den en bra bläckkapacitet på ca 2 ml. 

TWSBI Diamond 580


Spetsen

Spetsen är ganska stor och sitter i en enhet som går att byta ut. Det gör det lätt att byta spetsbredd. Jag har testat medium men det finns flera varianter från EF till 1.5 mm Stub. Det är en klassisk västerländsk medium som skriver mjukt och skönt med viss linjevariation. Dock hade jag stora problem med flödet. Den började att skriva blött och fint men torkade ut allt eftersom tills den slutade skriva helt. Jag testade att skölja ut den och byta bläck men problemet kvarstod. Tillslut plockade jag isär hela spetsenheten och sköljde rejält på alla ställen. Monterade sedan ihop den igen och testade med ytterligare ett annat bläck. Det verkar ha löst problemet och nu skriver den som den ska. 

Närbild på spetsen och huv.

TWSBI och kvalitet

Jag har haft en Eco och en 580. När de fungerar är det fantastiska pennor som är väldigt prisvärda. Men oftare än med andra märken uppstår problem. Min Eco sprack i greppet och detsamma hände med utbytespennan jag fick. Och denna 580 har bråkat med flödet direkt från början och det hjälpte inte skölja den. Dessutom är det inte helt ovanligt med att huven spricker. Du kan alltid lämna tillbaka och få en ny då TWSBI:s service är bra. Men det kan också leda till många turer och lång väntan.

Sammanfattning

TWSBI Diamond 580 är en medelstor penna med bra längd. Den kan postas men blir väldigt baktung då. Ser inte detta som ett problem då längden inte kräver att den postas. Det är en snygg penna med viss personlighet. Om jag får ordning på flödet och penna håller kommer den att stanna kvar i min samling. Gillar den mycket bättre än Procyon som ligger i samma prisklass. 

TWSBI Diamond 580 Clear Fountain pen | Appelboom.com (affiliatelänk)

Tack till Appelboom som gav oss möjlighet att testa denna penna utan kostnad. 

En kommentar

  1. Stressfrakturer i plasten är väl det negativa. Min kork gick rakt av utan något direkt tryck på den, och TWSBI skickar inte den nya jag betalat porto för (ca 1 år sedan), på grund av Covid säger de att Taiwans post vägrar skicka till Sverige.

    Om man ska se något positivt i det så håller korken ändå pennan från att torka ut, trots min lagning med superlim och tejp.

    Det är synd, för min TWSBI 580 F är en av de trevligaste spetsar jag har, väldigt skön att skriva och teckna med. Min hade inga problem med flöde.

    Trots detta har jag köpt en 580 till, med 1.1 spets och EF spets. Jag har bara testat 1.1 än, där hade den lite problem med flödet, troligen för spetsen drar väldigt mycket bläck.

    Jag kommer göra en recension också sen, bara jag för ordning på hur jag gör mina recensioner (jobbar på det). Eftersom jag har en 580 F kanske det vore trevligt att jämföra med Procyon F.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *