Recension Retro 51 Tornado

Knuffad i denna riktning av Hr Gustaphzons kampanj att få mig att testa lite mer kulbaserade pennor, så måste jag nu ge lite feedback på en penna jag haft ett tag: Retro 51 Tornado.

Retro 51 har en rätt stor skara fans där ute i de hörnor av nätet där kontorsmaterial tas på allvar. Jag kände att det var en bra nästa rollerballpenna att prova efter att jag hade testat Lamy och funnit deras klick-rollerball-pennor vara smidiga och bättre än alla kulspetspennor som jag hittills har testat.

Jag valde en brunfärgad Tornado i standardstorleken, med kopparfärgade detaljer i stället för den vitmetall som fanns på alla andra standardmodeller. Då jag inte riktigt visste vad jag hade att vänta, och var lite osugen att lägga ut premiumpris för en produkt som jag kanske inte skulle gilla, då blev det ingen specialmodell, varken cigarren eller den antikviserade bronspennan, som fanns på LcDC där jag beställde. Även den större jumbomodellen kostar en del mer än standardstorleken.

Utseende

Till utseendet är det en ganska normalstor penna, smal nedtill och lite grövre och mer blänkande upptill, med en rätt karaktäristisk grovräfflad tryckknappsliknande ”snurrknapp” i toppen. Jag tycker att den sticker ut en del från den generiska kulspetspennenormen. Kroppen verkar vara av högglanslackerad metall, men är glädjande nog inte hal och svårhållen efter ett tags skrivande då handsvetten ackumulerats. Greppstället är annars ganska smalt på standardutgåvan; pennan ger utifrån att den är rätt grov i övre delen intrycket av att kunna ha lite rejälare dimension där man håller den, men jag tänker inte så mycket på det när jag skriver. Clipset är lite styvt, men fungerar bra, det är lent och välavrundat så det verkar inte fastna i fickan då jag använt det. Clipset är inte fjäderbelastat, utan är i solid metall som slutar i en ring, fäst runt pennan.

Skrivupplevelse

Skrivupplevelsen är mycket fin. En bra fungerande patron (svart, medium, tror jag att den har som standard) ger en bra linje även vid mina vanliga skrivvinklar om ungefär 40-45 grader. Flackare än så fungerar inte pennan lika konsekvent. För att vara en kulbaserad penna måste jag säga att den är riktigt bra! Efter att en inköpslista skriven med reservoarpenna men avprickad i affären med R51 hamnat i samma kasse som frysta ärter med kondens i sommarvärmen och jag alltså gjort ett oavsiktligt vattentest.

En detalj som stör lite är att man vid en del skrivande får lite wobbling i spetsen, att patronen rör sig lite längst fram. Det känns som att det ger en lite mindre distinkt skrivupplevelse.

Slutsats

Jag kan utan förbehåll rekommendera pennan till den som vill ha nåt kulbaserat, och tilltalas av dess utseende. Det finns andra pennor som kan ta samma utmärkta Schmidt-patroner, t ex Baron Fig. För mig funkar den utmärkt, och jag tror att jag kommer att finna bruk för den i vardagen. Den lyckas inte vinna över mig angående reservoarpennor framför kulpennor – en begagnad Parker ”51” kan gå för samma peng (kring 400 kr) och skrivupplevelsen hos denna är även bättre. Även Faber Castell och Lamy har mycket fint nytt för samma pris som Retro 51.

//Gudmundson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *