Recension: Pilot Custom Heritage 91

Jag har Pilot Custom Heritage 91 som reservoarpenna, men den finns även som kulspetspenna och stiftpenna. Färgerna som är tillgängliga i Europa är svart, marinblå och orange. I Japan finnas det ett mycket större utbud av både färger och spetsar. Apropå spetsen så är det en #5 i 14 karat guld med rhodium plädering. Jag har en bred spets, men det finns även i fin och medium.

För mig är det nästan den perfekta pennan och en ny favorit. Det är en bra storlek, lätt, snygg och en orange färg som inte sticker ut.

Spetsen på Pilot Custom Heritage 91
Spetsen på Pilot Custom Heritage 91

Spetsen

Eftersom det är en japansk penna så är spetsen något tunnare än motsvarande i Europa. Så min breda skriver som en medium från Lamy och bara lite tjockare än en fin från Pelikan. Du kan få en viss linjevariation genom att ändra trycket när du skriver.

Att skriva med den är som en dröm och spetsen bara glider fram på pappret. Den har ett bra flöde och skulle varken kalla den torr eller blöt.

Skrivprov med Pilot Custom Heritage 91
Skrivprov med Pilot Custom Heritage 91

Pennan

Pennan är i resin och använder sig av konverterare eller patron från Pilot. Det följer med en con-40 konverterare. Dock har den väldigt liten kapacitet, bara 0,4 ml. Den har även en metallgrej i framändan som gör att man inte kan fylla på med spruta eller slö nål. Har läst att den ska fungera med Pilots större konverterare con-70, men inte provat själv.

Storleksmässigt är det i min värld en medium penna, större än Kaweco sport men mindre än Lamy Safari. Den har ett ganska litet grepp men det ser jag inte som något problem då det funkar alldeles ypperligt att hålla på gängorna ovanför. Postar fint men går också att skriva med utan att posta om man inte har stora händer.

Nackdelar

De nackdelar jag kan hitta med pennan är den låga kapaciteten med bläck och att det är ett litet ”glapp” när man skruvat på korken. Även när korken är helt påskruvad kan man vicka lite på den, mer än jag upplever med andra pennor. Det sitter även en platta på toppen och botten av pennan som gör att det blir en upphöjning med en liten kant på. Det är inget som man märker av vid användning men den syns och känns när man väl upptäckt den.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är det en penna som inte sticker ut på så många sätt. Varken stor eller liten, inga fantastiska mönster i materialet utan ganska alldagliga färger. Dock har den en spets som ger en fantastisk skrivupplevelse och det är väl ändå det som är det viktiga när allt kommer omkring. En fantastisk arbetshäst som funkar kanon till dagligt skrivande under lång tid.

Jag vann pennan av Appelboom på deras Free fountainpen friday giweaway på Instagram. Är du intresserad så kostar den €150.

Pilot Heritage 91 Orange Fountain pen – Vulpen / Fountain pen | Appelboom.com

    1. Jag har haft siktet inställt på en Heritage 92 som är en kolvfyllare. Men är super nöjd med denna nu. Hört mycket gott om Pilot Falcon och testar gärna den en dag.

  1. Fin penna! Har en själv jag köpte för några år sedan i färgen Yama Budu med con 70 som funkar utmärkt med pennan och ger den lite tyngd. Är sugen på den nya orangea men hade önskat att färgen var lite mer kraftig eller klarare orange.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *