Recension: Pelikan M101N

Pelikan M101N är en nyproduktion i limiterad upplaga av en äldre modell med samma namn. Den skiljer sig därför något i design jämfört med moderna pennor från Pelikan. Pennan levereras i en stor ask som förutom pennan innehåller en 62.5 ml flaska med blått bläck. Både låda och flaska har en retrodesign.

Utseende

M101N tillhör de mindre pelikanerna och är likvärdig med M200- & 400-serien i storlek. Både topp- och blindhätta är rundare i formen och topphättan sticker upp en bit från clipset. På huven finns två smala ringar och clips är format som en droppe, inte som en pelikannäbb som nutida pennor. Högst upp på topphättan finns en gravyr med Pelikans logotyp. Den är lite svår att se, men man känner den tydligt. Kroppen har ett mönster som går i blått, grått och svart. Pelikan använder sig av ett tunt bomullsöverdrag med mönster som man sätter över kroppen. På nedre del av blindhätta finns ett räfflat mönster. Spetsen är i 14K guld med rodiumplätering och även den i samma storlek som 400-serien.

Personligen tycker jag att övergången mellan grepp och gängor är något vass. Sedan gillar jag inte designen på topphättan som sticker upp. Speciellt när man sätter den i ett fodral eller ficka. 

Skrivupplevelse

Jag har provat en penna med medium spets och som de flesta spetsar från Pelikan så är den blöt och lägger ner rejält med bläck. Dock har jag problem med att den skippar, speciellt de första strecken. Men det förekommer även när jag skrivit en stund. Den är också raspig i vissa vinklar och verkar ha en sweetspot. Skriver man fort hänger den inte alls med. 

Men när man träffar rätt så skriver den som en dröm med viss naturlig linjevariation. 

Kvalitetskontroll

Pelikan har pennor av hög kvalitet med livstidsgaranti. Priset är därför högt, men det brukar ändå vara värt pengarna. Däremot tycker jag att det alldeles för ofta brister i kvalitetskontrollen. Jag tycker inte att spetsen på denna penna skulle släppts från fabrik utan ytterligare justeringar. Appelboom erbjuder att justera och göra spetsen smidig att skriva med utan extra kostnad, men det kan ge en längre leveranstid. Men som sagt borde inte det behövas i denna prisklass. Dessutom tycker jag man ser kanten på bomullsöverdraget, vilket inte ger en sömlös övergång. Tyvärr är detta något som hängt med Pelikan under en lång tid. Även bredden på spetsar i samma material och storlek kan variera. 

Närbild på kroppen där övergången i överdraget syns

När det gäller livstidsgaranti kan det bli svårt med dessa limiterade utgåvor. Jag hade en M100 som sprack i greppet. Den kunde inte lagas så jag erbjöds att köpa en annan modell till halva priset. Det kändes sådär med tanke på priset på deras pennor. Så när modellen utgår kan den inte ersättas. 

Pris

M101N kom ut 2019 och gick då för €500, nu är den prissänkt till €375. Vilket jag fortfarande tycker är lite dyrt, även för Pelikan. Närmare €300 tycker jag vore rimligt. 

Sammanfattning

Jag är väldigt förtjust i Pelikan och de har många snygga pennor som faller mig i smaken. Tyvärr var denna inte en av de. Även synd att jag fick ett mindre bra exemplar för recension och att de inte löst sina problem med kvalitetskontrollen. 

Är du förtjust i designen från 30-talet och får spetsen kontrollerad innan den skickas så är det en skön penna. Kanske i minsta laget för vissa, men jag gillar denna lite mindre storlek. Tänkt på att det är en limiterad utgåva så vänta inte för länge om du är intresserad. 

Pelikan M101N Grey-Blue Fountain pen – Vulpen / Fountain pen | Appelboom.com (Affiliate)

Tack till Appelboom för möjligheten att testa denna penna. De skickade pennan till oss på lån i syfte att recensera den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *