Recension: Nanami Café Note B6 slim

Inledning

Robin på Komadori har gett mig möjligheten att testa anteckningsboken Café Note från Nanami. Nanami är kända för sina anteckningsböcker med Tomoe River-papper, speciellt serien Seven Seas i A5. Det som är unikt med Tomoe River är att det är ett otroligt tunt papper, endast 52gsm. Vilket gör att man kan få in väldigt många sidor utan att boken blir överdrivet tjock. För er som aldrig testat pappret och inte har full koll på pappersvikt, tänk sidorna i en psalmbok i kyrkan. Men den bok jag har testat ingår i café-serien som är framtagen för att vara lättare och mer portabel. Den finns i storlekarna A6 och B6 slim, eller bunko och shinsho som formatet heter i Japan. Shinsho mäter 110x176mm och är det näst populäraste formatet, vikten är endast 216 gram.

Boken

Boken har som sagt väldigt tunna sidor vilket resulterar i att jag ibland bläddrar flera sidor åt gången. Detta innebär att det i vissa fall blir tomma sidor mitt i texten. Men det innebär också att de lyckats klämma in hela 384 sidor på ynka 12mm. Café Note har mjuka pärmar och ligger plant efter lite inbrytning. Den mjuka pärmen böjer sig när man skriver i början av boken och det blir som att skriva i en grop. Pärmen stannar gärna lite böjd och bucklar upp när boken är stängd. Saknar därför ett resår att ha runt boken så den håller sig stängd. Ett bokmärket hade också varit bra. Det går såklart att stoppa tillbaka boken i kartongen efter varje användning men det känns otympligt.

Pärmen buktar upp och boken stängs inte helt.
Pärmen buktar upp och boken stängs inte helt.

Mer om pappret

Tomoe River ger en mjuk och härlig skrivkänsla samtidigt som det lyfter fram bläckets egenskaper som glans och skuggning. Det kan hantera mängder av bläck utan genomblödning. Dock är det ganska hög ghosting och lång torktid. Detta är inget nytt så för att minimera kladd levereras boken med ett rosa läskpapper. De tunna sidorna gör att det man skriver blir som en inskription på sidorna under. Det ger en härlig och taktil känsla att känna texten.

Tillbehör

På den officiella hemsidan finns det fodral i både läder och genomskinlig plast samt ett 5-pack med tjocka gummiband. I nuläget erbjuder Komadori bara fodralet i plast. Gummiband eller liknande ser jag nästan som ett måste pga den mjuka pärmen som böjer sig. Finns även ett slags underlägg som man kan lägga mellan sidorna om man inte vill att den taktila inristningen ska ske på flera sidor när man skriver.

Här ser man inskription som blir i pappret när man skriver.
Här ser man inskription som blir i pappret när man skriver.

Sammanfattning

Boken har en otroligt bra storlek, liten och lätt. Men sidorna är ändå tillräckligt stora och rymmer mycket text. Skön att hålla i handen och passar bra i mindre väskor. Känner mig som en författare när jag håller och skriver i den. En bok jag vill bära med mig. Tyvärr ska jag ingenstans nu för tiden.

Boken finns att köpa på Komadori.se

Nanami Cafe Note B6 Slim Linjerad (Tomoe River) – Komadori

Resten av anteckningsböckerna från Namami finns här:

Nanami – Anteckningsböcker – Produkter – Komadori

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *