Recension: Ensso XS minimalist pocket fountain pen

Ensso är kanske mest känd för sin reservoarpenna Piuma, det var iallafall så jag upptäckte de. Jag började följa de och blev direkt intresserad när de lanserade XS minimalist pocket fountain pen på Kickstarter.

Inledning

Det tog dock lång tid innan jag bestämde mig för att slå till. Jag beställde den i somras och den levererades i oktober, något som de var helt öppna med på sin hemsida. Jag fick snabbt svar när jag ställde frågor och jag kunde även byta färg på pennan lång efter tid beställningen var gjord. När jag fått mitt besked om att den var skickad följde jag med spänning min pennas resa, tills den nådde Sverige. Då blev det radioskugga och alla uppdateringar upphörde. Men så plötsligt en dag ca 3 veckor efter senaste uppdateringen låg den i min brevlåda.

Förpackningen till Ensso XS

Pennan

Mitt första intryck var att den var väldigt liten och lätt. Jag visste att den skulle vara liten eftersom det är en ”pocket pen” men trodde inte den skulle vara liten. Den kom i en minimal och enkel paketering. I paketet låg pennan, en patron och två extra gummiringar. Ringarna används för att ”låsa fast” korken. Det sitter en ovanför greppet och en högst upp för att man ska kunna posta den. Eftersom det bara är ringen dom håller den på plats så känns det som den sitter lite löst, speciellt när man postar, men har inte ramlat av än. Pennan är 12 fasetterad och helt i aluminium så det blir ett litet skrapljud när man tar av korken. Det gör också att den ligger still på bordet, bromsar även in om man släpper den med lite fart. Den är både kort och smal vilket förstärker dess litenhet. Greppet har en bra längd och gör att den är skön att skriva med. Trots sin smalhet får den en bra längd postad och blir nästan som en fullstor penna. Brandingen är även den minimal och det är bara en liten logga på kroppen.

Spetsen

Spetsen är en standard Bock och är samma enhet som sitter i bl.a Kaweco AL Sport. Så det är ganska enkelt att få tag i utbytesenheter om den skulle gå sönder eller man vill prova en annan storlek. Jag valde en EF och den var lite torr och svårstartad. Efter att använt den ett tag valde jag att polera spetsen och har nu inga som helst problem med den. Den har inga problem att skriva även om man är en sådan som vrider lite på penna när man skriver.

Storleksjämförelse mellan Lamy Lx, Pelikan m205 och Ennso XS
Lamy LX, Pelikan M205 och Ensso XS postade
Lamy LX, Pelikan M205 och Ensso XS postade

Sammanfattning

Ensso XS är en otroligt liten och smidig penna som knappt märks i fickan. Den är enkel att komma igång med och tar korta internationella patroner. Så det är även enkelt att hitta bläck bläck och fylla på. Jag valde en i svart aluminium men den finns också i silver och mässing. Ensso XS kostar $59 för aluminium och $69 för mässing och finns att köpa på ensso.com. Fram till 25 december har de 30% rabatt och gratis frakt i hela världen. Pennan skickas från USA så det kan tillkomma tull och moms. Jag är väldigt nöjd med min och rekommenderar den för de som vill ha en liten och smidig penna som skriver bra.

Jag köpte pennan för mina egna pengar och har inte blivit ombedd att göra en recension. Inlägget innehåller inga affiliate länkar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *