Recension: Caran d’Ache 849 reservoarpenna

Inledning

849 är en ikonisk modell från schweiziska Caran d’Ache som har tillverkat pennor i sin fabrik i Genève ända sedan 1915. Modellen finns i över 30 olika utföranden med olika specialversioner som kommer och går. Jag fick denna penna av en lyssnare och pratade lite om den i avsnitt 62

Den största variationen finns på kulspetspennan, men reservoarpennan jag testat finns i åtta olika färger. Pennan känns igen på sin smala hexagonala kropp och den stilrena designen. Penna är i aluminium med färgerna anodiserande och detaljer i krom, längst fram på korken är en hexagon etsad. 

Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med korken på

Spetsen är egentillverkad i stål och även den pryds av en hexagon, på spetsbredd kan du välja mellan fine och medium. Både grepp och bläckledare är i plast. Skarven mellan korken och kroppen är nästan osynlig och den tunna kant av aluminium längst ner på korken försvinner snyggt när man postar eller sätter på korken. Längden är normal och jag föredrar att skriva opostat, dels för att penna blir för lång och dels för att korken inte sitter helt fast utan vickar när jag skriver. När det gäller bläck använder den europeisk standard på både patron och konverterare. 

Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med spetsen vilandes på korken

Nackdelar

Den något gänglig formen gör att greppet blir väldigt smalt och passar därför i mitt tycke bäst för mindre händer. Jag får inget avslappnat grepp när jag skriver och får lite ont i fingrar och hand när jag klämmer åt för att hålla fast pennan. 

Vill gärna gilla den då jag är väldigt förtjust i designen. Men tröttnar på den efter några dagars användning(den har fått många chanser att övertyga mig). Jag upplever den lite torr och känslig för rotering av spetsen, vilket gör att den skippar ibland. En annan sak jag stör mig på är att man gömt namnet under clippet. Det går inte att flytta då det hålls på plats av en liten plupp. Här hade jag föredragit en annan placering eller att man skippade namnet helt. Den känns ändå igen på sitt unika utseende. 

Caran d'Ache 849 reservoarpenna på ett bord med korken på

Sammanfattning

En välbyggd och solid penna med en något hög prislapp. Trots designen så är det en ganska tråkig och alldagliga penna som inte ger mig glädje att använda. Det finns bättre alternativ i samma prisklass eller billigare. Är du ändå intresserad så finns den för 595 kr på följande två ställen.

Caran d’Ache 849 Reservoarpenna Black | Pen Store

849 Reservoar – Brobergs

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *