Recension: Berlin Notebook

Efter att ha burit på en anteckningsbok i fickan varje dag under lång tid började Peter Koval fundera. Vad är det jag bär runt på varje dag? Hur åldras den? Hur speglar den mig? Det var då han började leta efter lokala alternativ som inte var massproducerade i Kina. Han hittade inte det han letade efter varken när det gällde miljö eller för att spegla den stad han bor i, Berlin. Eftersom det inte fanns en anteckningsbok som representerar Berlin så valde han att skapa den och Berlin Notebook var fött.

Boken

Berlin notebook är en större fickbok, bredd som A6 och samma höjd som en iPhone 7 Plus. Måtten är 105 x 158 mm. Omslaget är i tjock och stabil papp (350 g/m2) med en snygg och minimalistisk text. Texten är något som Peter är lite extra stolt över. Han lyckades få med sig Verena Gerlach att formge omslaget, en av Tysklands mest kända typografer. Typsnittet är inspirerat av vägskyltarna i Berlin och ett sätt att få in ytterligare anknytning till staden. Boken innehåller 48 sidor 100g/m2 återvunnet papper, varav de 8 sista sidorna är perforerade. Hörnen är rundade och den sitter ihop med häftklammer.

Slitage Berlin Notebook
Efter dryga 2 månader i min framficka är boken fortfarande i bra skick.

Pappret

För att spegla det gröna tänk som råder i Berlin ville Peter ha ett återvunnet papper. Det blev en lång jakt på ett papper som uppfyllde de gröna kraven samt fungerade bra med både blyerts och reservoarpennor.

Man ser att pappret är återvunnet och det har en ganska grov textur. Men ytan är slät och hanterar alla typer av pennor galant, precis som utlovat. Det visar skuggning, glans och glitter och det finns inte ens tendenser till trådning. Det oblekta pappret gör dock att färgerna blir lite mindre mättade. Detta är inget problem utan bara en smaksak. Den behandlade ytan kan ge en ganska lång torktid på vissa bläck och bredare spetsar.

Socialt ansvar

Det ligger ett stort miljötänk bakom anteckningsboken. De tillverkas i Berlin och både omslag och sidorna är gjort av 100% återvunnet papper.

Sammanfattning

Den lite större storleken ger en större yta att skriva eller rita på, vilket jag gillar. Dock är den för stor för att förvaras i byxfickan, kräver en liten väska eller större fickor. Jag har stora fickor med mycket innehåll och Berlin Notebook får precis plats, är dock lite i vägen när jag tar stora kliv eller går i trappor. Trots den minimalistiska utseendet har boken en stark personlighet. Detta i kombination med bra hållbarhet och pappret gör att jag utan problem kan rekommendera denna bok.

En bok kostar €4,95 och ett 3-pack €12,95. Frakten är väldigt rimlig och endast €1,50 över hela världen. Varje beställning kommer med en handskriven hälsning från grundaren själv.

Jag delar med av mina första intryck i avsnitt 017: Ett anteckningsbokstillverkningsföretag

Boken finns att köpa här Berlin Notebook®

Giveaway

Vi har nöjet att i samarbete med Peter ge bort ett 3-pack med Berlin Notebooks. För att delta behöver du lämna en kommentar i detta inlägg om varför du gillar att skriva med penna och papper. Tävlingen är öppen till 13 20 september och efter det så drar vi vinnaren.

  1. Det är en kombination av fascination för fina pennor (inte nödvändigtvis dyra) och den oförklarliga glädjen i att forma bokstäver på ett papper. Jag har också funnit det mycket roligare med ett anteckningsblock än att t.ex ha sina noteringar i mobilen.

  2. När jag flyttade ifrån Holland, lovade min bästa väninna och jag att skicka ett brev till varandra varje månad för att bibehålla vår vänskap. Breven skulle vara handskrivna, och vi såg därmed alltid till att göra dem extra speciella. Igenom snart 8 år av skrivandet har jag växt från glittriga gelpennor och skolblock till reservoarpennor med matchande bläck och papperskvalité.

    Jag kopplar att skriva för hand med värme, stillhet, och avsiktlighet och lyxighet – fyra faktorer som ihop bygger ett ankare i vardagslivet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *