Bläckrecension: Berlin Notebook Blue No. 1

Berlin Notebook har tillsammans med konstnären Viktor Walter tagit fram ett eget bläck. Bläcket är handgjort och säljs i flaska på 30ml eller 5ml. Den stora flaskan är rätt söt och påminner om en traditionell pelikanflaska.

Färgen är preussisk blått även kallad berlinerblå. Man använder då ett oorganisk blått pigment av järnferrocyanid. Vi misstänker också att den innehåller surfaktanter, då det glider bra på pappret. Och även lite gum arabicum för att få det tjockare. Bläcket är framtaget främst för att funka i deras egen anteckningsbok och på lite sämre papper. Det luktar inget vilket alltid är ett plus.

Färgen är mörkblå med hög saturering, lite skuggning och en röd glans. Det är en neutral blå som inte drar mot lila, vilket är fallet med många andra blå bläck. Jag tänker bland annat på blå från Lamy, Aurora och Pilot. Tycker den påminner om Majestic Blue från Diamine, Blue No. 1 är lite mörkare men har en likvärdig glans. Men till skillnad från Majestic så beter den sig väldigt bra och kladdar inte. Det är ett blötare bläck som skriver direkt, även efter några dagars vila. Hade inga problem med trådning eller att det torkar på spetsen.

Jag använde en Lamy Lx med medium spets för testning.

Förutom Berlin Notebook har jag även testat på papper från Maruman, Rhodia och Midori. De beter sig olika på alla papper precis som det ska. Även färgen och glansen varierar. Jag föredrar bläcket utan glans som det blir på Rhodia och i deras egen bok. Men på Maruman och Midori blir det för mycket glans för att fungera i mina dagliga anteckningar.

Jag är väldigt förtjust i den blå färgen och hoppas det kommer en variant utan glans. Torktiden ligger mellan 10–25 sekunder. Gudmundson tycker att det ser ut som det kommer vara svårt och rensa och kommer kaka sig. Jag hade dock inga större problem när jag tvättade efter några dagar. Inte heller efter att ha glömt pennan bläckad en vecka var det några problem att tvätta. Det krävde många sköljningar men lämnade ingen hinna eller rester.

Blue No. 1 är ett kul bläck som funkar kanon att använda till vardagsbruk. Det kostar €11.99 för 30 ml och €2.99 för 5 ml och finns att köpa på Berlin Notebooks hemsida.

Berlin Notebook Blue No. 1 – Fountain Pen Ink by Viktor Walter

Berlin Notebook Blue No. 1 (5ml edc edition) – Fountain Pen Ink by Viktor Walter