Recension: Baron Fig Confidant

Baron Fig startades av Adam Kornfield och Joey Cofone i New York. Confidant började som en kickstarter kampanj och var deras första produkt. Efter en lyckad kampanj startade de en webbutik och utökade successivt sortimentet. Idag erbjuds bl.a anteckningsböcker, pennor, väskor och andra tillbehör. Ett par gånger per år släpps det en Limited Edition på någon av deras produkter.

Boken

Confidant finns i tre olika storlekar, pocket, plus och flagship. Jag har testat flagship som är 14×20 cm (7,7” x 5,4”), lite mindre än a5. Boken är trådbunden med en hård pärm klädd i canvastyg, tack vare den trådbundna bindningen ligger boken plant när man öppnar den. Jag har testat den mörkgrå (Charcoal) som finns med blanka, linjerade eller prickade sidor (dot grid). Det finns även en ljusgrå (Light gray) med de olika papperstyperna. Färgerna blå (Blue Slate), Vinröd (Fig Wine) och Gul (Yellowgold) finns bara med prickade sidor. Inuti finns det 192 sidor varav de tolv sista är perforerade. Sidorna är inte numrerade och det finns inget index. Det gula bokmärket är en snygg kontrast till den grå boken. Boken levereras i en ask med en pamflett med kort info om boken och dess historia. För bästa resultat behöver boken brytas in, det gäller alla anteckningsböcker med hård pärm och trådbindning.

Pappret

Pappret tillverkas i USA och är 90 gsm syrafritt off white som är finkornigt och känns lite rufft när man skriver. Trots att pappret är lite grövre känns det ändå bestruket. Det har en normal torktid med reservoarpennor, runt 20 sekunder med Lamy LX medium spets och Lamys blåa bläck som medföljer. Pappret klarar av att visa skuggning, glans och glitter utan problem. Den ruffa ytan gör att den passar ypperligt för blyertspennor. Har inte haft några problem med genomblödning och ghostingen är minimal.

Socialt ansvar

Alla produkter är designade i New York men tillverkas på olika ställen i världen. När det gäller Confidant så tillverkas den under rättvisa villkor i Taiwan. Företaget har som policy att lämna jorden i ett bättre skick än när vi hittade den och planterar därför ett träd för varje såld bok.

Sammanfattning

Jag gillar företaget Baron Fig och deras filosofi, deras slogan är ”tools for thinkers”. De svarar snabbt på frågor och tar gärna emot feedback för att ytterligare kunna förbättra sina produkter. Jag hade problem med trådning på en tidigare bok (inköpt nov 2016), men märker inget av det i nuvarande papper. Confidant finns att köpa på baronfig.com för $18. För att underlätta för köpare utanför USA så subventionerar de en del av frakten. Designen och den något mindre storleken är den bästa jag har använt, det är en härlig känsla i Canvastyget. Tyvärr så finns den inte att köpa i Sverige eller EU så du får räkna med både tullavgift och moms när du köper. Är det något jag kan anmärka på så är det att prickarna satt lite annorlunda på de perforerade sidorna än de övriga. Annars är detta en kvalitetsprodukt som hanterar de flesta pennor och bläck galant.

Köp via denna länk för $10 rabatt hos Baron Fig (Baron Fig Referral Program)

Texten innehåller affiliatelänk som ger oss en ersättning när ni köper via den. Det påverkar inte ert pris utan är ett sätt att stödja oss och det vi gör. Boken är köpt för egna pengar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *