Recension av Lamy CP1 reservoarpenna

Reservoarpennan Lamy CP1 är en mattsvart penna i metall, med relativt blygsam diameter med tjockt fjäderbelastat clip. Pennan har i olika material och med olika mekanismer tillverkats sedan 1974 och ritades av designern Gerd Müller, som även ritat Lamy 2000.

Clipset… Inget larv här, inte.

Jag såg den på bild år efter år, men fastnade inte alls för den. Liggande i en monter bredvid färgglada Sailors så sorterades den omedvetet bort. Pennan är ytterst minimalistisk och enkelt formgiven. På vinst och förlust köpte jag dock en lätt begagnad CP1 med EF-spets när tillfället bjöds, och den penna som sen kom är verkligen ingen tråkig sak. Min tanke var att jag ju alltid kunde ge den vidare om den visade sig vara för smal för bekvämt skrivande. På något sätt har tjocka stora pennor kodats till att vara manliga, medan smalare setts höra hemma i en dams handväska. Ju större karl, desto större penna, tycks vara en underförstådd norm. Visst – Pelikan 800 och 1000 funkar i min hand, och jag när en dröm att nån gång kunna köpa en överkomlig Montblanc 149, men jag märker att en smalare penna kan ligga nog så skönt i handen. Till skillnad från kulspetspennor med torra refiller, så är ju inte meningen att fingrarna ska behöva ta några kraftgrepp runt pennskaftet.

Även t ex cigarrer verkar en längre tid ha dragits med klichén att stort är manligt, och tunt är kvinnligt, med följden att de tunnare, ofta mer smakpackade cigarrerna kanske blir förbigångna av nybörjare.

Höger är godast, jag lovar

Med sin diameter på 9,5 mm är den aningen tjockare än en blyertspenna, men ändå definitivt rätt klen bredvid t ex en Pelikan M200 eller andra “mindre pennor”. Den enda penna jag äger som är smalare är Pilot Birdie, och vad jag minns var Rotring Esprit ungefär lika tjock. 

CP1 – utseende och konstruktion

Pennan är en i det närmaste ideal platonsk kropp – en ren cylinder. Dock ses en liten kaliberväxling och en liten försänkning i bakändan, där man säkert kan posta huven. Det har även ett typiskt fjäderbalanserat Müllerclip – nästan samma som det på Lamy 2000 i borstat stål. Huven dras av och skjuts på med ett distinkt klick, dvs ingen skruvning. Därunder döljer sig ett grepparti av matt svart plast, för fingrarna nästan omöjligt att skilja från metallkroppen. För första gången ser Lamys standardspets Z 52 harmonisk och lagom stor ut. Lamys standardspets ser ofta lite för liten ut för att ögat ska se harmoniska proportioner när den sitter i större pennor som Studio. För att återknyta till tidigare nämnda större Pelikanpennor så är de snygga just på grund av att deras spetsar är rejält tilltagna och balanserar den tjockare kroppen.

That nib was made for loving CP1, storleken är perfekt för pennkroppen

CP1 är funkis. Namnet är anspråkslöst, betyder bara Cylindrisk Penna 1. För närvarande har jag bara testat reservoaren, men Lamy erbjuder ett fullt sortiment med kulspets, rollerball, mekanisk blyerts och multipennor. Fyllning sker via Lamys egna patroner eller converter Z 27, där Safarivarianternas converter Z 28 inte passar, pga sina utstickande piggar. Bläckpatronen sitter snyggt, men för ögat rätt grunt, då den inte sitter i en grop som på tjockare pennor. Man anar att dimensionerna på patronen satt gränserna för pennans diameter.
Länge trodde jag att materialet var anodiserat aluminium, men under efterforskningarna läste jag att det är mässing, täckt med titanoxid. Det ger intrycket att vara tämligen hårt och okänsligt för repor, men jag har ännu inte kört 48-timmarstestet tillsammans med skarpslipade nycklar i en påse i torktumlaren.

Att skriva, hur känns den

För mig som använder ett “standardgrepp” med tre fingrar löst greppande pennan finner jag den perfekt i tyngd och även klart acceptabel diameter. Friktionen, även med antingen fuktiga eller torra fingrar, räcker gott för att inte känna att pennan halkar runt. Pennan är drygt 11 cm opostad – och den ligger OK i mina halvstora händer med långa fingrar. Jag behöver inte posta den. Huven postar säkert pga försänkningen baktill på pennan, men jag tycker att pennan blir aningen baktung och obalanserad av detta.

Huven postar säkert pga den diskreta nedsänkta bakkanten.

Slutsats

Lamys vanliga fina stålspetsar gör sig bra på denna kroppen. Den känns lyxuös och väldesignad och ligger perfekt även i större händer. Den är diskret, men smådetaljer skriker att den har särskilda kvaliteter. Man blir glad, helt enkelt, så den får stanna kvar i samlingen och luftas rätt ofta.

Finns att köpa på följande ställen:

Lamy CP1 Black Fountain pen | Appelboom.com (affiliate länk)

Lamy Cp 1 Reservoar Black | Pen Store

En kommentar

  1. Kul med recension! En penna med utseende i min smak. Jag gillar även lite mer utsmyckade, men har svårt för riktigt skrikiga pennor. Och Lamy spetsarna känner man ju till, bra att skriva med för mig men jag önskar de hade en tunnare för att teckna med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *