Bläckrecension: Red No. 5 av Berlin Notebook

Red No. 5 är det senaste bläcket från Berlin Notebook och uppföljaren till Blue No. 1. Alla bläck från Berlin Notebook är handgjorda i samarbete med en konstnär. Denna gång har Peter jobbat med Caroline Corleone för att ta fram ett rött bläck som drar mycket åt rosa. Under lanseringen använde man sloganen ”Pink is the new red”. Förutom samarbetet med konstnärer så är deras bläck unika genom att de tas fram för att bäst funka med deras egna papper som är 100% återvunnet. Återvunnet papper består ofta av mycket fibrer något som ofta ställer till problem för reservoarbläck. Fibrerna ger en ökad risk för trådning och genomblödning. 

Bläckflaska med Red no.5 bläck
Flaska med Red No. 5 bläck från Berlin Notebook

Färgen är ljusrosa med minimal skuggning och ett guldgult skimmer. Skimret är dock inget jag märker av under normala skrivförhållanden. Men med en flödig spets och ett skimmerglatt papper så dyker det upp. Det är en glad och pigg färg som är behaglig att se på. Det är ett torrt bläck som torkar väldigt fort, runt 10 sekunder på de flesta papper. På billigt skrivarpapper blir det trådning och ghosting, på gränsen till genomblödning. Jag misstänker att det är någon form av små partiklar i bläcket för att åstadkomma skimret. Ibland upplever jag att det fastnar i bläckledaren och pennan slutar skriva. Detta är väldigt slumpmässigt och efter några försök så skriver den fint igen. Det bildas också en viss beläggning i pennan när den ligger oanvänd, något som försvinner när jag tar upp pennan och börjar skriva. Det står även att flaskan ska skakad väl innan användning. 

Reservoarpenna med bläck i
En liten beläggning i bläcket efter att den har legat oanvänd en tid.

Rengöring

När det kommer till rengöring så krävs det några extra sköljningar och bläcket hänger gärna kvar i spetsen. Det färgar också av sig lite på genomskinliga pennor och konverterare. Får man det på händerna är det svårt att få bort och kräver många tvättningar. 

Sammanfattning

Jag gillar bläcket mycket mer än jag först trodde och jag blir glad av att skriva med det. På grund av missfärgningen kommer jag bara att ha det i vissa pennor, men jag kommer absolut att fortsätta använda det. Testade även att måla med bläcket som akvarell och det var väldigt koncentrerat och räckte länge. Vill ni veta mer om Peter och Berlin Notebook så kan ni lyssna på vår intervju med honom. 

IE004: Peter Koval from Berlin Notebook

Red No. 5 kostar €13.50 för 30 ml och finns att köpa hos Berlin Notebooks. 

New Red No. 5 – Fountain Pen Ink by Caroline Corleone

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *