Duell: Platinum Preppy mot Platinum Procyon

Procyon och Preppy ligger bredvid varandra

Ända sedan Procyon släpptes så har många inklusive mig själv undrat vad det är för skillnad. Vad är det som gör att Procyon kostar så mycket mer än Preppy och är den värd de extra kronorna? Denna jämförelse är en härlig blandning av fakta och tyckande. Hör gärna av er om ni har andra åsikter eller en annan upplevelse. Jag har även gjort en recension av Procyon

Utseende

Båda pennorna har liknande utseende. Preppy är platt på ändarna, Procyon är lite konisk och något tjockare huv. Preppy har ett längre grepp och ”klickhuv” medan Procyon har en huv som skruvas på med gängor. Här komme lite hård fakta: 

Vikt

Preppy: Totalt 12g, huv 3g och kropp 8g

Procyon: Totalt 25g, huv 10g och kropp 15g

Längd

Preppy: 13,8 cm med huv, 12,4 cm utan huv och 15,2 cm postad.
Procyon: 14 cm med huv, 11,9 cm utan och 15,7 cm postad. 

Kvalitet och material

Preppy: är gjord helt i resin, känns som en billigare variant. Den spricker ofta efter ett tag, speciellt i huven. 

Procyon: har grepp i resin resten är gjort i aluminium. Känns gedigen och välbyggd. 

Vinnare: Procyon

Spetsen

Spetsarna påminner även de mycket om varandra, och många tror att det är samma. Men både spets och bläckledare skiljer sig mellan pennorna. Procyon har en något större spets både på bredden och längden. Upplever Procyon lite mjukare och med mer fjädring. Dock sitter de fast på bläckledaren på liknande sätt.

Vinnare: Procyon

Påfyllning

Båda tar patroner från Platinum och deras converter. Det finns en adapter för internationella patroner. Dock kan preppy inte fylla på converter via spetsen då den saknar andningshål. Men den går att göra om Preppy till Eyedropper med lite silikonfett på gängorna. Detta ger en enorm bläckkapacitet och ett snyggare utseende. När det gäller Procyon har den andningshålet längre fram än de flesta andra reservoarer, vilket underlättar fyllnad från flaskor med lite bläck i. Eftersom Procyon är i metall kan den inte göras om till eyedropper. 

Vinnare: Lika

Rengöring

Rengöringen är den stora svagheten hos Preppy enligt mig. Den labyrintiska bläckledaren är snudd på omöjlig att få helt ren. Går att ta ut spetsen och pinnen den sitter på. Det underlättar dock inte rengöringen nämnvärt. Det är inte samma insyn på Procyon men upplever den mer normal att rengöra. 

Vinnare: Procyon

Skrivupplevelse

Preppy har ett skönare grepp och en mjukare skrivupplevelse. Ger en liten feedback och är lite torr i bläckflödet, hänger inte alltid med om man skriver snabbt. 

Procyon har ett kort grepp och jag känner av gängorna när jag skrivit en stund. Härligt flöde som alltid hänger med och funkar. Rejält rispig direkt ut lådan, men jag lyckades polera bort det mesta.

Vinnare: Preppy (med en hårsmån)

Pris/Värde

Preppy är nog den mest prisvärda reservoarpennan som finns så det blir direkt en ojämn match. Otroligt mycket värde för liten peng. Går ofta sönder men man kan köpa över 15 Preppy för samma summa som en Procyon. 

Procyon tycker jag inte riktigt är värd sitt pris. Om det hade ingått en converter och lite bättre kvalitetskontroll på spets hade det varit en annan sak. Mer robust och håller längre. 

Vinnare: Preppy

Sammanfattning

Att ställa någon reservoarpenna mot Preppy är alltid svårt eftersom den ger en bra upplevelse för nästan inga pengar alls. Man kan säga att det är en låg insats med en ganska hög vinst. Och där vet jag ingen penna som kan ge en jämn match. Men det finns en del saker att anmärka på när det gäller Preppy. 

Slår man samman resultaten från de olika delarna så blir det en jämn kamp som Procyon vinner med 4–3. Det är framförallt i hållbarhet som Preppy brister. Jag har svårt att se att det bara beror på det låga priset. Det finns en uppsjö av kulbaserade-pennor som har en högre hållbarhet till ett lägre pris. Preppy är en bra nybörjarpenna som jag tycker man tröttnar på ganska snabbt. 

Procyon må vara tråkig men den är tålig och skriver utan större problem. En riktig arbetshäst som borde hålla i många år framöver. 

Tack till Appelboom för lånet av Procyon som gjorde denna jämförelse möjlig.

En kommentar

  1. Intressant.

    En sak jag upplevt med att konvertera Preppy till eyedropper är att den ”rapar”, dvs det kommer ut plumpar av bläck efter ett tag när pennan är halvfull och blir varm av handen. Katastrof på en teckning. Jag löste det genom att sätta i en patron från Platinum och fylla med den med en spruta. Allt ovan med Platinum Carbon black.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *